Príčina nadváhy súčasnej populácie vyspelých krajín je podľa autorov jednoznačná: naše telo je vybavené látkovou premenou, ktorá si s modernou zmesou potravín nevie dať rady. Ak sa k nadbytku potravín pridá ešte nezdravý životný štýl, keď obmedzujeme pohyb, nezostáva iné, len regulovať spracovanie živín v tele pomocou odborných poznatkov. K nim patrí aj metóda odbúravania inzulínu pomocou inzulínovo delenej stravy.
Autori najskôr vysvetlia funkciu inzulínu v látkovej premene potravín na dôležité živiny nášho tela a následne prejdú k základným výživovým potrebám podľa biorytmu. Keďže sacharidy (škroby a cukry) dodávajú energiu rýchlo, potrebujeme ich ráno a na obed. Večer by sme mali uvoľniť cestu spaľovaniu tukov, preto by sme si na večeru mali dopriať veľa zeleniny a bielkovín, ale celkom vynechať chlieb či cestoviny, teda potraviny, ktoré obsahujú sacharidy. Ideálny čas večerať je medzi piatou a siedmou. Medzi každým jedlom treba dodržiavať minimálne 5-hodinovú prestávku.
Kým sa uložíte spať, metabolizmus sa upokojí a po hodine a pol spánku sa začne uvoľňovať rastový hormón, ktorý získava energiu z tukových zásob. Samozrejme, ani najprísnejšie dodržiavanie týchto rád nie je samospasiteľné, ak k správnej výžive nepridáte aj pravidelný pohyb a zmenu životného štýlu, čo znamená, že sa budete vyhýbať stresu, alkoholu a cigaretám. Potom si môžete dopriať najesť sa dosýta chutných jedál pripravených podľa priložených receptov.