Princíp je veľmi jednoduchý:
Ráno – sacharidy
Výdatné raňajky pozostávajúce z komplexných sacharidov zabezpečujú energiu a teplo pre celý deň. Napríklad : 4 polovičky žemle alebo rožkov a jeden kroasant alebo 3-4 krajce chleba s orechovo-čokoládovou nátierkou, marmeládou či medom sú dôležité, nakoľko organizmus potrebuje dobrý základ, aby sa dobre naštartoval a ostal výkonný celý deň. Ráno by sa mali vynechať živočíšne tuky.
Obed – miešaná strava
Na obed je na programe vyvážená, plnohodnotná, pestrá strava, pretože vysoký obsah inzulínu nespôsobuje organizmu žiadne problémy. Napríklad: ryba, mäso, hydina v kombinácii so sacharidovou prílohou ako 8 polievkových lyžíc uvarených zemiakov, ryže alebo cestovín. Pre stravovací plán „chudnutia v spánku“ je vhodná i surová strava a zelenina. Jedlo sa môže doplniť kúskom koláča alebo sladkosťou.
Večera – bielkoviny
Večer sa prepína na spaľovanie tukov, to znamená, že teraz sa nesmú prijímať sacharidy. Zníži sa vylučovanie Inzulínu, ktorý v noci blokuje tukové bunky. Keďže organizmus počas noci spotrebuje na udržanie telesnej teploty (36-37°C) energiu, prejavuje sa to spaľovaním tukov v spánku. Podľa MUDr. Papeho sa takto definuje „chudnutie v spánku“. Základnou myšlienkou je využiť vlastné bio-hodiny, pritom sa trikrát cez deň dosýta najesť – a ešte aj schudnúť.
Doteraz sa preto na večeru musela vynechať konzumácia chleba, nakoľko chlieb obsahuje sacharidy, ktoré spúšťajú nežiaduce vylučovanie inzulínu „Bielkovinový večerný chlieb“ je chutný chlieb vyvinutý v spolupráci s MUDr. Pape, ktorý presne spĺňa požiadavky princípu „chudnutia v spánku“ a týmto dopĺňa stravovanie zamerané na úbytok hmotnosti. Vďaka premyslenej receptúre sa podarilo dosiahnuť vysoký podiel bielkovín až 26,5%. Je to vyšší podiel bielkovín ako má steak(21%) a 4-5 krát viacej ako má bežný pšeničný alebo ražno-pšeničný chlieb. Zároveň je obsah sacharidov v „bielkovinovom večernom chlebe“ len cca. 4,9% – čo je 6 krát menej ako v bežnom pšeničnom alebo ražnopšeničnom chlebe. Chlieb presne vyhovuje požiadavkám princípu „chudnutia v spánku“ a je vhodný aj pre väčšinu konceptov „LowCarb – málo sacharidov“.
Naše odporúčania pre plnohodnotné stravovanie bez strachu z prírastku hmotnosti:
Ráno a na obed lahodné pečivo z Vašej obľúbenej pekárne vo forme chleba alebo pečiva. Na obed je dovolený koláč alebo chutný obložený sendvič. Večer je dôležité udržať vylučovanie inzulínu pomocou „bielkovinového večerného chleba“, umožniť tým zásobovanie organizmu z tukových buniek a tým zaručiť ich odbúravanie.
V bežnom racionálnom stravovaní ho môžeme vnímať ako prevenciu vzniku civilizačných ochorení.
Bielkovinový večerný chlieb je ideálna voľba v stravovaní pri ochorení diabetes mellitus(cukrovke), pri nadváhe a obezite, samozrejme treba rešpektovať povolený obsah sacharidov v dennom stravovacom pláne. Neodporúča sa pri nízkobielkovinových diétnych postupoch indikovaných pri poškodeniach obličiek.