Autor princípu „chudnutie v spánku“
MUDr. Detlef Pape je odborný interný lekár s vlastnou ambulanciou v nemeckom meste Essen , od roku 1993 sa intenzívne venuje výskumu a liečbe obezity. MUDr. Pape objavil pritom centrálny význam inzulínu ako „krmivo“ pre tukové bunky. V rokoch 1998 – 2005 bol vedúcim kurzu „výživová medicína“ na akadémii pre lekárske vyššie vzdelávanie v Nordheime. Vedie ročne 50 až 60 seminárov pre lekárov a pacientov.
Na prvý pohľad môže pôsobiť titul tohto receptára ako lacný marketingový ťah, ktorý naláka všetkých, čo doteraz zlyhali pri každej diéte preto, že nemali dosť pevnej vôle. Veď počas spánku nijakú vôľu nebudú potrebovať. Lenže obsah tejto príručky predstavuje výsledok veľmi serióznej vedecko-výskumnej práce tímu lekárov – odborníkov na výživu doplnený 150 receptami, v ktorých aplikujú svoje poznatky.
Príčina nadváhy súčasnej populácie vyspelých krajín je podľa autorov jednoznačná: naše telo je vybavené látkovou premenou, ktorá si s modernou zmesou potravín nevie dať rady. Ak sa k nadbytku potravín pridá ešte nezdravý životný štýl, keď obmedzujeme pohyb, nezostáva iné, len regulovať spracovanie živín v tele pomocou odborných poznatkov. K nim patrí aj metóda odbúravania inzulínu pomocou inzulínovo delenej stravy. Autori najskôr vysvetlia funkciu inzulínu v látkovej premene potravín na dôležité živiny nášho tela a následne prejdú k základným výživovým potrebám podľa biorytmu. Keďže sacharidy (škroby a cukry) dodávajú energiu rýchlo, potrebujeme ich ráno a na obed. Večer by sme mali uvoľniť cestu spaľovaniu tukov, preto by sme si na večeru mali dopriať veľa zeleniny a bielkovín, ale celkom vynechať chlieb či cestoviny, teda potraviny, ktoré obsahujú sacharidy. Ideálny čas večerať je medzi piatou a siedmou. Medzi každým jedlom treba dodržiavať minimálne 5-hodinovú prestávku. Kým sa uložíte spať, metabolizmus sa upokojí a po hodine a pol spánku sa začne uvoľňovať rastový hormón, ktorý získava energiu z tukových zásob. Samozrejme, ani najprísnejšie dodržiavanie týchto rád nie je samospasiteľné, ak k správnej výžive nepridáte aj pravidelný pohyb a zmenu životného štýlu, čo znamená, že sa budete vyhýbať stresu, alkoholu a cigaretám. Potom si môžete dopriať najesť sa dosýta chutných jedál pripravených podľa priložených receptov.
Táto kuchárska kniha, ktorá nadväzuje na úspešnú publikáciu Chudnutie v spánku (Ikar, 2008) vás okúzli viac ako 150 novými dômyselnými receptmi s vyváženou kombináciou živín na zdravé a jednoduché chudnutie. Je jedno, či ste zamestnaní, máte málo času na varenie, alebo musíte nakŕmiť celú rodinu.
Začnite deň s kokosovým müsli alebo s nátierkou na chrumkavej žemli. Sladké či slané, naše početné nápady na raňajky vás zdravo naštartujú na celý deň. Podľa raňajkovej stavebnice si sami vytvoríte vlastné kombinácie.
Na obed máte opäť voľnosť pri skladaní sendvičov podľa stavebnicového princípu. Kto však má čas a chuť variť, ten si tiež príde na svoje. Šaláty, polievky, cestoviny, mäso a ryby – pre každého je tu niečo.
A večer? Aj v tomto čase si pochutíte, pretože naše recepty na večeru sú na to ako stvorené. Dáte si závitky z lososa na poľnom šaláte alebo radšej hovädzí guláš s artičokami?
A k tomu ešte tipy, ako jedlo rýchlo a bez zbytočnej námahy zmeníte na „bežnú stravu“ pre vášho partnera alebo rodinu.
Podrobnosti
- Počet strán: 144 strán
- Väzba: flexi väzba
- Rozmer: 178×240 mm
- Hmotnosť: 390 g
- Jazyk: slovenský jazyk
- ISBN: 9788055118536
- Rok vydania: 2008